Bloggpost #1 - Elgjakt i Hattfjelldal

Blinkskudd på første jaktdag

Hattfjelldal tilbyr store områder med uberørt natur. Med sitt mangfoldige dyreliv, er det gode muligheter for både småviltjegere og storviltjegere hele høsten. Lars Andreas Sirijord fikk oppleve elgjakt i Nordland på sitt beste. Oppvokst i en storviltfamilie lå det i kortene å ta jegerprøven da han var 16, og i år kunne han endelig dra ut med egen rifle.  

Jaktlaget hadde fullt fokus på at Lars Andreas skulle få skyte sitt første hjortevilt, og plasserte han derfor på post i et jakttårn med god utsikt over en stor myr. Både bestefar og onkel er del av jaktlaget, og har hatt en stor påvirkning på Lars Andreas sin jaktinteresse. På åpningsdagen var også lillebror med på spenningen. Elgjakt er en familietradisjon for de fleste familier i bygda og skaper mange flotte minner, men de færreste kan måle seg med denne familien sin jaktstart.
Under det første drevet hørte Lars Andreas rasling i tærne, og ut ruslet en flott 12 tagger som stilte seg på myra. Adrenalinet skøyt til værs, men han klarte å holde hodet kaldt og ventet på en fin sjanse. Et perfekt skudd ble avfyrt og en fornøyd gutt hadde skutt storoksen på det første drevet, den første dagen i jakten.

 Med 280 kg i slaktevekt og 6 perfekte spir på hver side, er både Lars Andreas og bestefar meget fornøyd.

«Klart den skal opp på veggen!» smiler han bredt.

Elgjakt har blitt høstens midtpunkt for den jaktglade hattfjelldalingen, selv om småvilt jakt fortsatt står høyt på listen.
   

Derfor bør du dra på elgjakt i Hattfjelldal

Det er ikke uten grunn at elgjakt i Nordland er på manges ønskeliste. Elgen trives her oppe i nord og beveger seg jevnt mellom Norge og Sverige gjennom hele året. Med minimalt mennesker og trafikk, kan de vandre rundt uten å bli forstyrret og nyte de gode beiteområdene. Kommunen tilbyr flotte vald for alle slags jakt former; båndhund, løshund, lokk og snikjakt er lett tilgjengelig i alle terreng.

Lars Andreas har en klar oppfordring til deg som har lyst til å jakte elg i Hattfjelldal, men som kanskje ikke har så mye erfaring:

«Bare avtal med noen om å få være med, da er koden knekt!»

Lars Andreas er selv med på to jaktlag. Et lag inkluderer onkel og bestefar, det andre pappa og to onkler til.

 Slik kommer du i gang med elgjakt i Nordland

I Hattfjelldal kan du enkelt kjøpe jaktkort på inatur.no. Dette gjelder både storvilt og småvilt. Dersom du og ditt jaktlag ser etter terreng for hele høsten, må dette søkes om i mai. Men fortvil ikke. I november blir det lagt ut dagskort, slik at du kan prøve ut nye terreng i kommunen hver dag, frem til du finner din favoritt.

Hattfjelldal tilbyr introjakt på elg i samarbeid med NJFF-Nordland og Statskog.  Dette startet opp fordi ungdom og kvinner syntes det var vanskelig å få plass på et jaktlag.
Jaktlaget som tilbyr introjakt på elg tar med seg inntil 3 personer hver helg, fra torsdag til søndag. Deltakerne blir en del av jaktlaget og blir utdelt poster med en annen jeger om ønskelig. De får også gå med hundeføreren. I tillegg er utvomming, transport og opphenging med flåing en del av hva de nye jegerne blir med på.

Rolf Almås som er ansvarlig for introjakten i Hattfjelldal forteller at tidlig i årets jaktsesong hadde de med ei voksen dame. Hun fikk gå med hundeføreren og opplevde både stå-los i særklasse og felling av en flott 16 tagger. Dagen etter fikk hun være med på å felle ei kvige fra et jakttårn. Hun fikk rett og slett den ultimate jaktopplevelsen!

 Dette er kravene for å bli med på introjakt i Nordland:

  • Personen må ha fylt 18 år
  • Jegerprøve eksamen må være bestått
  • Storviltprøve må være bestått
  • Våpen må være innskutt

Vil du melde deg på introjakt i Hattfjelldal eller andre steder i Nordland? Påmelding skjer via aktivitetskalenderen til NJFF- Nordland.

Bosted under jakten

I sentrum er det flotte og nyoppussede hotell tilgjengelig til deg og jaktkameratene dine. Begge med kort avstand til både butikk og kafé. Her finner dere alt dere trenger i løpet av jakten. Foretrekker dere hytter eller telt? I kommunen finnes det en rekke privat camper og utleie hytter med flott kvalitet!

Det er også et kjøttmottak i kommunen. Stensaas slakteri tar imot både elgkjøtt og skinn. Perfekt for deg som har nok mat i fryseren, eller kanskje en full bil på vei hjem. Stensaas tar også imot småvilt gjennom hele høsten og tilbyr konkurransedyktige priser.