Bloggpost #10 - Kampen om Narvik - Hattfjelldals rolle

Hattfjelldal flyplass

Allerede før okkupasjonen av Norge var det inntegnet en flyplass på kartet over Hattfjelldal. De første flyene landet i bygda i 1933, i tillegg brukte det norske luftforsvaret landingsplassen før krigen brøt ut. Flyplassen er der fortsatt den dag i dag, og blir aktivt brukt av småfly og helikopter i sommerhalvåret.

Det aller første flyet lander i Hattfjelldal i 1933 - Klikk for stort bildeDet aller første flyet lander i Hattfjelldal i 1933 SIGV. JOHNSEN  

Dersom du har vært på flystripen, har du kanskje lagt merke til at den er litt annerledes enn de fleste andre flystriper. Et lappeteppe av betong dekker bakken, i stedet for asfalt som er brukt i dag. Dette er fordi flystripen ble oppgradert under krigen- og den har ikke forandret seg mye siden.

Tyskerne kom til Hattfjelldal 15. mai 1940 og startet tidlig med å forberede det som først bare var en enkel landingsplass. Den gamle landingsstripen ble oppgradert til en ny moderne stripe av betong. De trengte en plass for å mellomlande på veien til Narvik, som ble bombet 31 mai, 2. juni og 7. juni.

Kortbaneflyplassen i Hattfjelldal er den eneste gjenlevende, originale, tyske betongflyplassen i Norge.  

 

Sterk, tysk tilstedeværelse

Hattfjelldal var et strategisk, viktig punkt for tyskerne. Her var det praktisk å mellomlande for fly som måtte fylle både tanken og bombelageret på vei nordover, i tillegg fikk dem god kontroll mot Sverige.

Så fort flystripen var på plass, kom det store mengder tyskere til dalen, og det ble en sterk, tysk tilstedeværelse i Hattfjelldal. Bygninger og brakker ble reist, anlegg ble bygget, og tre fangeleirer ble etablert. Fangene ble brukt som arbeidskraft, blant annet til å bygge flystripen og festningen som skulle beskytte flyplassen.

Tyskerne i Hattfjelldal - Klikk for stort bilde Helgeland Museum  

Siste stopp før Narvik

Som nevnt, ble Hattfjelldal Flyplass brukt som en mellomlanding før bombingen av Narvik. Det finnes både filmer som viser bombeflyene dra fra Hattfjelldal og bilder som viser dem komme tilbake etter bombingen. Kampen om Narvik blir sett på som Hitlers første nederlag i krigen og hadde stor betydning for krigen senere.
I to måneder var Narvik sentrum for verdensnyhetene og i årene som fulgte, var Narvik muligens Norges mest kjent by i utlandet grunnet slaget om Narvik.

Tysk fly lander i Hattfjelldal etter bombingen av Narvik  - Klikk for stort bildeTysk fly lander i Hattfjelldal etter bombingen av Narvik Helgeland Museum  

Fortsatt spor etter tyskerne i Hattfjelldal

Bygninger og brakker som ble reist under tyskernes okkupasjon av bygda er fortsatt å finne i Hattfjelldal. Her er noen av dem:

  • Flystripa i sentrum
  • Bygningen som i dag huser Åarjelsaemien Vierhtiesåafoe/Sørsamisk kunnskapspark ble bygget under krigen. Da var det en tysk offisermesse, senere hotell, og senere sameskole.
  • Finnmoberget, ved søppelfyllingen. Det var en festning som skulle beskytte flyplassen, som var rustet med kanoner. Denne ble bygget av russiske tvangsarbeidere.
  • Arbor – tidligere en hangar som ble omgjort til sponplatefabrikk på 50-tallet

Illustrasjon av flyplassen i Hattfjelldal - Klikk for stort bilde Helgeland Museum  

Du finner mange flere krigsminner i Hattfjelldal. Ble du nysgjerrig på Hattfjelldals mange krigshistorier? Ta en tur innom Fjellfolkets Hus eller biblioteket neste gang du er i bygda, da vel! Der finner du mange bøker om lokale historier fra 2. verdenskrig. Lokal befolkningen sitter også på mange historier som har blitt fortalt i generasjoner.