Bloggpost #2 - Samisk språkuke i Hattfjelldal

I uke 43 sparkes endelig den tradisjonelle, samiske språkuken i gang, og ungdommer fra hele landet kommer til den koselige bygda vår for å feire både samisk språk og kultur!

Viste du at det samiske språket er stemplet som utrydningstruet? I dag har samene fått et større fokus på det samiske språket, og tar med seg språket som generasjoner før dem mistet. Samisk språkuke er et viktig bidrag til unge samer som ønsker å lære og praktisere språket. De siste årene har flere fått øyne opp for arrangementet, og du kan tro vi gleder oss til liv og røre fra spente, spreke ungdommer i en hel uke!

Du tenker kanskje at samisk språkuke kun er for samer? Da tar du feil! I Hattfjelldal kan hver og en komme og sjekke ut det spennende programmet, hele uken! Samisk språkuke setter både samisk språk og kultur i fokus, og tilbyr aktiviteter og moro for både liten og stor. På planen finner du blant annet

  • Graffiti for skolebarna
  • En stor middag du vil snakke om i ettertid
  • Konsert med Katarina Barruk
  • Interessante seminarer

Du finner uten tvil noe som passer deg, eller noe som vekker interesse!

 

Josefina Skerk fra Sijti Jarnge (samisk språk- og kultursenter) håper språkuken vekker interesse hos de fleste:

«Sijti Jarnge er en kjempefin plass som må oppleves! Under den samiske språkuken er det bare å komme innom for hyggelig prat og en kaffe».

Samisk språkuke har som mål å inkludere alle. Både skolen og barnehagen vil få en pause fra undervisninger og sandkasser for å lære om samisk språk og kultur på en morsom måte. Ja, til og med ungdomsklubben i Hattfjelldal vil få en smakebit av aktivitetene Sijti Jarnge har planlagt i samarbeid med Hattfjelldal kommune, Sørsamisk kunnskapspark, Helgeland museum og Sametinget.

«Det vil bli en festlig uke med kule opplevelser for alle aldersgrupper, og jeg håper at flere lærer mer om samisk språk og kultur», tilføyer hun.

Vil du vite mer om den samiske språkuken og påmelding til forskjellige arrangementer? Sjekk ut Hattfjelldal sitt program her og planlegg en spennende uke med mye moro! Dra med deg familie og venner på en ellers grå høstdag, vi er sikre på at dere får noe å snakke om i ettertid.

Vil du gjøre deg klar for samisk språkuke? Lær deg disse ordene da vel!

Hei – Buerie biejjie

Hvordan har du det? – Guktie datnine?

Hva heter du? – Guktie dov nomme?

Jeg heter – Mov nomme lea

Takk – Gæjhtoe

Du kan også laste ned appen 10/20 bágo som er laget i forbindelse med den samiske språkuken. Der kan du se, høre og lese ord på nord-, lule- og sørsamisk.

 

Hattfjelldal er en sørsamisk språkforvaltningskommune

Hattfjelldal ble en del av forvaltningsområdet for samisk språk i 2017 og er et av kjerneområdene for sørsamisk språk. I bygda finner du både reinsdyrdrift, samisk kultursenter og et sørsamisk kunnskapssenter. Kommunen har et stort fokus på sørsamisk språk og kultur, og har gode tilbud for deg som er interessert i å lære mer.

Du har kanskje lagt merke til at skiltene i kommunen er oversatt til sørsamisk? Viste du at Hattfjelldal er Aarborte på sørsamisk? Aarborte kan deles opp i to ord, hvor ordet Aare, som er avledet av adjektivet Aare betyr Tidlig. Det siste leddet er mer uvisst, men kan dreie seg om en forvansking av substantivet Baertie/Barte, som betyr Kanten av fjellet; tregrense, skogsbandet.