Bloggpost #4 - Små bedrifter i Hattfjelldal

Håndverk i særklasse

Ei som har knekt koden er Stine Reinfjell. Hun startet opp firmaet sitt, Fjellfint i 2017, og tilbyr en rekke varer som treffer målgrupper i alle aldre, i hele Norge. Med et bredt utvalg av vakre naturbilder som sklir inn i ethvert hjem, blyantportretter av deg og din første elg som du stolt kan vise frem og nydelig håndarbeid av skinn og tresløyd, finner du uten tvil noe som vil havne på ønskelisten.

kikkertvesker, kniver, votter, tegninger og reinsdyrskinn - Klikk for stort bilde Fjellfint   

Stine jobbet tidligere som sykepleier, men fant fort ut at drømmen om håndarbeid var veien å gå.

«Jeg har alltid ville jobbe kreativt, det passet også bedre enn jobben som sykepleier i kombinasjon med aktiv reindrift som er vår families hovednæring.»

Så, i 2017 sluttet hun jobben som sykepleier og satset fult på reinsdyrdrift med mannen Aslak Jåma og sitt eget enkelmansforetak. Familien utvidet seg i både i 2015 og 2018, og barna får en rik oppvekst de fleste kan drømme om. Deres hverdag består av dyr og friluftsliv, kreativitet og kunnskap.

Med god markedsføring på Instagram, Facebook og nettsiden www.fjellfint.com får Stine bestillinger fra hele landet. Reisdyrdrift krever mye jobb året rundt, så Fjellfint jobber hun med når tiden strekker til. Som den eneste ansatte velger hun selv arbeidstidene og arbeidsmengden.

«Om arbeidsmiljøet blir dårlig vet jeg hvem jeg skal skylde på» smiler hun

Når vi spør Stine om hun har tips til andre som ønsker å starte opp egen bedrift, har hun et par på lur:

«Sats på noe få andre holder på med, og selvfølgelig noe du/dere brenner for. Vær synlig på sosiale media for å få flere interessenter».

Drømmen om å skape egne arbeidsplasser i bygda

I 2017 startet brødrene Tor Einar Bjormo, Ole Marius Bjormo og kompisen Eskil Berg-Hansen opp sitt eget firma. Drømmen var å skape egne arbeidsplasser i bygda som de ville bo og flytte tilbake til. Maskinentreprenør firmaet fikk navnet BBH MASKINENTREPRENØR AS, hvor BBH står for Bjormo Berg-Hansen.

Lasting på Lastebil - Klikk for stort bilde BBH  

Og hva firmaet driver med? Jo, det er ikke småtteri:

«Vi driver i hovedsak med veivedlikehold, graving, produksjon- og levering av grus til hus- og hyttetomter, vei, vann, avløp, kantslåing og maskintransport. Ettersom vinteren setter en stopper for mye av dette arbeidet, ble det naturlig å satse på brøyting på vinterstid». Sier Tor Einar.

I tillegg til de tre fulltidsansatte har bedriften to personer på deltid. Med tre enheter i brøyting for Hattfjelldal kommune, har dem nok å gjøre den lange vinteren.

«Vi er ikke alene om å tilby våre tjenester her i kommunen, så det er tøff konkurranse om alle jobber. Men litt konkurranse er bare sunt, mener vi» Legger han til.

Å starte opp en liten bedrift er ikke bare, bare. I starten av bedrift-eventyret måtte de reise mye rundt i landet.

«Vi reiser fortsatt en del i sommerhalvåret, men ikke like mye som i oppstarten. Målet er å være mest mulig i Hattfjelldal, det er jo her vi trives best. Det er tøft å starte opp egen bedrift, det krever mye hard jobbing. Men det er veldig gøy når man får det til. Vi er optimistiske og ser lyst på fremtiden i Hattfjelldal» Sier en optimistisk Tor Einar.

Start opp din egen bedrift, da vel! 

Kunne du tenkt deg å være din egen sjef i fremtiden? I dag går det meste over nett. Markedsføring, synlighet og salg kan enkelt oppnås med et par klikk, og bedriften selv, ja den kan få plass i garasjen eller ved stuebordet!
Har din idé behov for større plass? Da har vi gode nyheter til deg! Det finnes både ledige lokaler og kontorer i Hattfjelldal sentrum. Hva med å starte opp en gjenbruksbutikk? Det finnes mange skatter hos de mange gårdene i kommunen. Eller kanskje en liten restaurant er din store drøm? Du vil få et stort kundemarked i Hattfjelldal! Både fastbeboende, turister og gjennomreisende elsker en grunn til å kose seg ekstra mye med et deilig måltid!

Mange syntes det er skummelt å satse på noe eget, og regnskap pleier å være en stor stopper for gode ideer. Da er det godt å vite at du finner flere regnskapsbyråer i bygda som tar deg imot med åpne armer!

Alt er mulig i Hattfjelldal, her er det bare fantasien som setter grenser!