Bloggpost #6 - Klare for å rocke inn jula på nordlandsk vis!

VinterRocken er endelig tilbake etter en kort Corona pause

Etter en lang og stille corona pause, er VinterRocken endelig tilbake for fult. Julekonserten har blitt en fast tradisjon i bygda og er en sikker vinner for deg som vil få fart på rockefoten, og ikke minst sette i gang julestemningen!

Musikere på scenen - Klikk for stort bilde Cathrine Aasrum  

«VinterRocken er en organisasjon basert på frivillighet som utøver musikk. Alle som bidrar til å få dette til, gjør alt på dugnad. Frivillighet står derfor veldig sterkt i denne organisasjonen.» Sier Glenn Gryteselv Tustervatn. Han arrangerer årets konsert og er styreleder for VinterRocken 2022.

Så når startet denne juletradisjonen i bygda?

«Den første VinterRocken med Askil Holm og band var i 2011. Det var kulturskole-elever som spilte den gang. De kom tilbake året etter, men deretter ble det et opphold før VinterRocken startet opp igjen i 2018. Denne gangen deltok musikanter i alle aldre. Organisasjonen HerreRocken arrangerer VinterRocken. Mange av musikantene i denne gruppen er også med på helgens festligheter» Forklarer han.

På spørsmål om hva publikum kan forvente kommer smilet frem.

«De kan forvente seg musikanter som storkoser seg på scenen mens de gjør det de liker best å holde på med. I tillegg tror jeg kvaliteten på konserten kommer til å bli knallbra!»

Årets VinterRock tar utgangspunkt i de beste låtene fra de tre siste konsertene. Det har krevd mye arbeid, både fra musikerne selv og frivillig jobb. Planlegging av selve konserten startet allerede 4 september. Alle som vil kan bli med på VinterRocken, og i år kan du forvente musikere i alle aldre.

«Vi har musikere i alle aldre i år. Fra 13 – 60 år. Ungdommene har vært med å planlegge fra start.» Sier Jon Pedersen entusiastisk.

I tillegg til planlegging av selve konserten må alt utstyret settes opp.

«Rigging av utstyr tar 2 dager. Det er mye tungt som skal bæres og settes på plass. I tillegg har vi en lydmann for koret som kommer fra Trofors, og en lys -og lydmann fra Danmark.» Legger han til.

Glenn har en klar oppfordring til deg som er nysgjerrig og vurderer en tur:

«Jeg vil oppfordre alle til å dra på denne konserten siden jeg tror det er et blandet repertoar hvor folk i alle aldre, og med forskjellig musikksmak kan få servert noe de liker. Støtt opp om lokale krefter!»

  

Dugnad på sitt beste

Hvert år serveres det mat i særklasse til alle musikere som deltar på det store arrangementet. På kjøkkenet finner vi Anne Drevlandsjø, Lill Olderli og Lene Johansen som har laget mat hver VinterRock.

«Maten har mye å si for miljøet, det blir veldig sosialt og hyggelig når alle kommer sultne fra jobb og skole.» Sier dem seg enig i

Det er ikke bare middag som blir servert i løpet av uken; kaffe, snacks og frukt står også på menyen. Men hva driver disse flotte kvinnene til å stille opp konsert etter konsert?

«I år er det ekstra gøy ettersom kulturskolen er med. Det er så moro å se dem vokse i løpet av perioden dem er her. I tillegg er det bra at det skjer noe i bygda.» Smiler damene.

Kokker på kjøkkenet - Klikk for stort bildeFra venstre: Lill Olderli, Anne Drevlandsjø og Lene Johansen Cathrine Aasrum   

Lyd og lys i særklasse

Det er ikke bare hattfjelldalinger vi finner på julekonserten. En gammel kjenning fra Trofors er å se i kulissene i år også. Jørn Ove Nygårds store hobby er lyd og lys. Etter han pensjonerte seg som ambulansesjåfør har han fått tid til å prioritere hobbyene sine.

«Jeg er genuint interessert i musikk. På fritiden spiller jeg i bandet Lokal Kraft og TomR Band, hvor det førstnevnte har spilt i Hattfjelldal tidligere» smiler han.

Selv om Jørn Ove kommer fra nabobygden, blir han tatt godt imot.

«Dette er det andre året jeg bidrar på VinterRocken. Det er veldig god stemning under øvingene, i tillegg er kulturstuen laget profesjonelt, det har god lyd og er absolutt noe å være stolt av. Også er det veldig god mat!» Legger han til.

Du trodde kanskje Jørn Ove var den eneste som håndterer lyden i salen? Der tok du feil. Danske John Kronholm har tatt bilen fatt de siste seks forestillingene og kjørt helt fra Danmark til Hattfjelldal for å gi Julekonserten perfekt lyd. Hattfjelldal har uten tvil tatt John med storm. Hvert år innlosjeres han hos Hotell Hurlumhei.

«Jeg er ikke så glad i byen, Hattfjelldal er fint, og bilturen er ikke så verst den heller.» Sier han med et glimt i øyne.

Med de høye bensinprisene tenker du kanskje: hvorfor i alle dager han kjører hele veien opp hit? Men bensinprisene er ikke noe bekymring for John, nei, han har nemlig bygget om bilen sin slik at den går på matolje. Du skal derfor ikke se bort ifra at du møter han på Kafé Hatten før han vender snuten tilbake til Danmark.

Det er ikke bare den vakre naturen i Hattfjelldal som har kapret hjertet til John.

«Det er en spesiell følelse med fellesskapet her, det er helt eksepsjonelt. Vi møter alltid utfordringer, i hvert fall med lyd og lys. Men de løses alltid, det er helt fantastisk.» Hendene slår i været og et smil syntes gjennom den tykke barten.

John er flink til å dokumentere treningene til VinterRocken, jeg anbefaler sterkt en tur innom hans Facebook side hvor du kan se flotte bilder og oppdateringer!

Lydteknikker - Klikk for stort bildeJohn Kronholm er fornøyd med lyden og lysshowet som er lagt opp til årets konsert Cathrine Aasrum  

Det første ungdomsbandet på 10 år

I år er det ekstra mange sommerfugler i magen for artistene og musikerne som skal opptre på Hattfjelldal sin største scene. Det er nemlig det første ungdomsbandet på 10 år som skal opptre på lørdag. Bandet «Dilla Gangsters» består av Georg Aasen på gitar og som vokalist, Mathilde Krutådal på piano og som vokalist, Lovise Volden på piano, Andrea Bråten på trommer og musikklærer Marit Mikkeljord på bass.

«Vi har hatt bandet i 4 år, men det er første gang vi opptrer på VinterRocken» Sier Georg. Jentene begynner å diskutere og han slenger seg ivrig på.

«Ja, det er faktisk hele 4 år siden vi startet» Sier jentene med et snev forvirring i øyne.

Selv om det er deres første opptreden på VinterRocken, er det ikke den aller første for publikum, nei, de er godt kjent i bygda for sine flotte opptredener på 17 mai, skoleavslutninger og andre spesielle dager som skal markeres litt ekstra.

«Det er veldig stas å være med på VinterRocken! Det er liksom neste steg. Også er det stas med mat!» Sier Georg med et lurt smil.

«Det er veldig god mat! Og det er deilig å ikke dra hjem etter skolen.» Legger Lovise til.

Ungdommer som er klare for å spille - Klikk for stort bildeBandet Dilla Gangsters tar det rolig mellom opptredende. Fra venstre: Georg Aasen, Mathilde Krutådal, Lovise Volden og Andrea Bråten Cathrine Aasrum   

Om ungdommene skal satse på musikken etter ungdomskolen er uvisst. Akkurat nå fokuserer dem på den kommende konserten hvor de både skal starte og avslutte showet.
Du sitter sikkert og lurer på det samme som meg. Hvorfor heter bandet «Dilla Gangsters»? Vel, det skal de forklare under forestillingene på lørdag! Og har du allerede lagt planer på lørdag? Stikk innom på generalprøven i kveld, da vel! Den setter i gang rundt klokken 18:00 i Kulturstua.

Musikere på scenen - Klikk for stort bilde Cathrine Aasrum