Mår finnes over hele Skandinavia og Finland. I Norge blir det fanget ca. 4500 mår i året, og arten er verken sårbar eller truet. Selv om arten er uspiselig, kan pelsen by på nydelige og varme håndverk du kan ta i bruk på de kaldeste dagene.
Det flotte skinnet har en lang historie i Norge. Allerede i vikingtiden ble handel med mårskinn en viktig del av hverdagen. På 1500-tallet betalte samene skatt i form av mårskinn, både i Norge og Sverige. I dag blir dekkhårene på mårpelsen brukt som bust på kostbare malepensler, eller som lue, votter eller andre kreative håndverk.
Bilde hentet på Pixabay, tatt av bruker: ID 422737
Pixabay / ID 422737
Dette må du vite før du starter med mårjakt
- Jakt- og fangsttiden på mår er fra 1. november – 15.mars (med opphold under julefredningen).
- For å drive mårfangst må du ha bestått jegerprøven og betalt jegeravgiften.
- Aldersgrensen er 16 år, men fra kalenderåret du fyller 14 år og fram til fylte 16 år kan du utøve fangst under opplæring med en person som er fylt 20 år.
- Fangeredskapet som skal brukes skal avlive dyret momentant som godkjente slagfeller.
- Fellene som blir tatt i bruk skal ikke plasseres i områder hvor det vil oppstå farer for mennesker eller husdyr som hunder som går tur og katter).
- Feller som festes i trær skal henge minst 2 meter over fast snødekke.
- Feller som plasseres på bakkenivå, skal minst ha 30 cm fra åpningen til slagmekanismen.
- Du må føre tilsyn av fellen minst én gang i uka dersom du bruker fagstredskap som avliver viltet.
Hvor skal du sette ut mårfellen?
Mårfangst er lærerikt, spennende og passer alle aldre! Når du skal sette ut mårfellen din er det lurt å gjøre litt forarbeid. Måren har nemlig en fast rute, og denne kan du finne nå som det er snø! Ekspertene mener at plasseringen på fella har mer å si enn åten du bruker. Her er Stian sitt tips til deg som skal sette ut mårfelle:
«Når du skal sette ut ei felle, anbefaler jeg å spore måren, for eksempel se hvor den går. Dersom det er en stor granskog i nærheten og mye spor etter ekorn, er det et sikkert sted å plassere fellen. Måren jakter ekorn året rundt, og ekorn trives i tett granskog med mye kongler.» Forklarer Stian Tjolmen.
Stian Edvin Tjolmen har jaktet mår i mange år og holdt norgesrekorden på antall mår fanget i løpet av en jaktsesong i jaktsesongen 2019/2020. Hele 24 mår ble fanget i Stian sine feller i Hattfjelldal.
«Det finnes utallige mårfeller på markedet. Noen plasseres på bakken, noen på påler og andre i trær. Mitt tips er å gjøre fellen mest mulig interessant. Måren er nemlig et nysgjerrig dyr. Dersom du har ei rypevinge eller en annen type fuglevinge liggende, anbefaler jeg å henge opp denne i en fisketråd ved fella, slik at den blafrer i vinden og fanger oppmerksomheten til måren.» Legger han til.
Stian Edvin Tjolmen viser stolt frem fangsten
Cathrine Aasrum
Åte til mår
Måren spiser det meste og er et rovpattedyr som ofte jakter i trærne. Med sin lange, slanke og smidige kropp, hopper måren fra grein til grein uten problemer. Selv om kjøtt står høyt på menyen, er det ikke nødvendigvis kjøtt du skal bruke i fellen din hele året;
«Om sommeren har måren god tilgang på smågnagere, ekorn, egg og småfugler i skogen. På høsten spiser den ofte slaktavfall som jegere etterlater i skogen, blant annet fra elg. Tidlig på høsten bruker jeg derfor honning og fiken for å tilby den noe søtt. Smør gjerne honning på trestammen og inne i fellen for å lokke den inn.» Sier Tjolmen.
I høst halvåret kan du rett og slett tilby måren litt dessert! Så hva skal du bruke i fellen om vinteren? Når storviltjakten er over og det ikke er egg i skogen?
«På vinterstid går jeg over til kjøtt. Rypeskrotter, ekorn og mus, rett og slett kjøtt du ikke vil spise selv. Et godt tips er å raspe kjøttet på trestammen for å gi litt ekstra lukt. Jeg bruker også blod på sprayflaske. Blod får du kjøpt i nærbutikken. Dette sprayer jeg på stammen, på fella og på greiner rundt fella. I tillegg til å lukte godt for måren, dekker blod over menneskelukten.» Legger han til.
Høsten 2021 var et godt fangst år for Stian Edvin Tjolmen
Cathrine Aasrum
Andre tips for en vellykket fellejakt
- Ikke gå helt bort til fella hver gang du skal sjekke den – hvis mulig, sjekk den fra avstand.
- Ikke uriner i nærheten av fella.
- Dersom været slår om er det lurt å bytte ut åten med ny og fersk åte.
- Dekk fellen med granbar. I tillegg til å skjule fella, beskytter dette mot vær og vind.
Ofte stilte spørsmål om mår
Når er måren mest aktiv?
I vinterhalvåret er måren mest aktiv om natten.
Om sommeren er den mer aktiv om dagen.
Kan man spise mår?
Nei, mår og rev er uspiselig. Men vinterpelsen er råflott og kan utentvil benyttes.
Hvordan høres en mår ut?
Dersom måren føler seg truet kan den knurre, frese eller lage en slags bjeffelyd. Til vanlig er måren veldig rolig, du vil derfor ikke høre den når du er ute i naturen.