Bloggpost #9 - Det er deilig å være dansk i Norge

Gjennomsnittstemperaturen i Danmark er på 7,7 °c. Vintrene kan derfor føles ut som en regnfull, norsk høst med litt rufsevær. Den danske familien ville oppleve en hvit vinter fylt med vinteraktiviteter, snødekt natur og kalde, røde neser. Oslo sto på planen, nærmere bestemt Holmenkollen hvor de fikk oppleve en skikkelig, norsk vinter.

«Holmenkollen var fantastisk! Vi akte og koste oss i snøen alle sammen. Norge er et fantastisk land med naturopplevelser overalt og menneskene her er veldig hjelpsomme og imøtekommende!» Sier han fornøyd.

 

Et nytt norgeseventyr sto på listen

Som dansker flest, falt André pladask for den norske naturen. 4 år senere bestemte han seg for å besøke Hattfjelldal, hvor kjæresten hans jobbet på sykehjemmet via et dansk firma.

«Jeg hadde en flott uke her i august. Temperaturforskjellen var noe stor. I Danmark var det 35°c når jeg dro, og i Hattfjelldal varierte det fra 10 – 22°c.» Forklarer han.

Men temperaturforskjellen var ingen hindring for dansken. Etter 1 uke i den lille bygda var han solgt. Han pakket sekken, sa opp jobben sin i Danmark og flyttet til Hattfjelldal kun tre uker senere.

Mann og foss - Klikk for stort bildeAndré har reist mye rundt i lokalområdet Privat  

Jobbe og bo i Nordland

Men hva kan lille Hattfjelldal tilby en servicetekniker som jobber med å reparere redningsflåter til skip og boreplattformer i hele verden? Jo, nye utfordringer!

De første ukene som nytilflyttet i Hattfjelldal lette André etter arbeid. Det var ikke lett ettersom han kun skulle bo her et par måneder. En dag ruslet han forbi barnehagen og bestemte seg for å prøve lykken. Fisk, båter og store arbeidsklær ble raskt byttet ut med barnelatter, lek og moro!

«Det var fantastisk å jobbe med de skjønne barna og de gode kollegene. Jeg var glad fra jeg kom på arbeid til jeg dro hjem igjen. Det er en opplevelse jeg aldri kommer til å glemme.» Smiler han bredt.

I barnehagen fikk han oppleve både norsk og samisk kultur. Blodpannekaker er kanskje det som satte seg best i minnet.

«Det smakte godt, men det første biten var veldig vanskelig. Det var absolutt gøy å prøve!»

De gavmilde barna i Hattfjelldal sørget for at André ikke dro tomhendt hjem. Veggene i den lille i leiligheten hans i Esbjerg er nemlig fylt med tegninger i alle farger, som en påminnelse om den flotte tiden i Norge i høst.

Hattfjelldal – en perfekt base for dem som vil oppleve Norge

Mann på Nordkapp - Klikk for stort bildeAndré på Nordkapp i fjord høst Privat  

Hattfjelldal sin praktiske plassering kom godt med for den eventyrlystene dansken. Svenskehandel ble nærmest en tradisjon hver måned, og den flotte turen på vei over grensen var en stor bonus.

André reiste mye rundt under hans opphold i Hattfjelldal. Helgelandskysten, Nordkapp, Tromsø og Trondheim var noen av de mange stedene han opplevde. I tillegg utforsket han Hattfjelldal sin skjønne natur og høye fjell.

«Hattfjelldal er en perfekt base for dem som vil oppleve Norge! Det ligger praktisk plassert midt i landet, og man slipper det travle bylivet som vi ellers har i Danmark.» Smiler han.

Ikke helt ferdig med Hattfjelldal enda

Mann og elg - Klikk for stort bildeAndré fikk se verdens største elg på turen til Hattfjelldal i år Privat  

Selv om André tilbragte kun 3 måneder i bygda fikk han ikke nok. Rett over nyttår satte han seg i bilen og vendte nesa nordover, denne gangen alene og med et kamera i hånden. Han har nemlig en liste over ting han gjerne vil oppleve i vinter, ettersom snøen kom litt senere enn normalt i år.

«Min plan er å være her frem til april hvis jeg finner arbeid. Det er fortsatt mange steder og ting jeg vil oppleve. Mest av alt vil jeg oppleve en norsk vinter, ettersom vi har 4-5°c og grønt gress i Danmark på denne tiden av året.»

Listen til André kan se litt merkelig ut for nordlendinger flest, men det er nettopp disse hverdagslige tingene som gjør Hattfjelldal så attraktivt for utenlandske mennesker!

  • Oppleve snø og frost – rett og slett en skikkelig vinter
  • Prøve isfiske
  • Være med på jakt
  • Se elg
  • Se nordlys om vinteren
  • Prøve snøscooter
  • Prøve hundeslede
  • Se den store sølv elgen i Østerdalen på vei opp
  • Ta mange, flotte bilder

Og hvem vet, kanskje André finner grunn til å flytte hit permanent?